Poradnia dietetyczna DOBRY DIETETYK℠ oferuje także dodatkowe, bezpłatne konsultacje w zakresie prawidłowego doboru badań laboratoryjnych. Z każdą osobą przeprowadzany jest dokładny wywiad zdrowotny, aby określić jaki rodzaj badań laboratoryjnych warto wykonać. Przedstawione będzie dokładne uzasadnienie, dlaczego istnieje potrzeba wykonania tego badania oraz jaki jest jego cel.
Sprawdź co otrzymasz podczas bezpłatnej konsultacji w poradni
Poradnia dietetyczna DOBRY DIETETYK℠ oferuje najwyższy standard usług.
Otrzymasz dokładny opis badania masy i składu ciała, szczegółowy raport opisujący wszystkie ewentualne nieprawidłowości w budowie Twojej sylwetki. Dowiesz się jakie badania laboratoryjne warto wykonać w Twoim przypadku i dlaczego. Otrzymasz gotowe zlecenie badań, które będzie można zrealizować w dowolnym laboratorium.
Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji
Podstawowe badania laboratoryjne:
- Badanie moczu To ważne badanie diagnostyczne dostarcza cenne informacje na temat funk- cjonowania układu moczowego a także innych narządów i układów. Służy wy- krywaniu m.in. chorób nerek i zakażeń układu moczowo-płciowego. Jest bardzo ważnym badaniem w ogólnej ocenie stanu zdrowia.
- Badanie podstawowe krwi (morfologia ogólna lub rozszerzona, OB) Obejmuje szczegółową analizę wszystkich rodzajów komórek krwi (czerwonych, białych, płytek). Przeprowadza się je zarówno w celach profilaktycznych jak rów- nież w diagnozowaniu różnych schorzeń. Najczęściej wykonuje się przy podej- rzeniu niedokrwistości, stanów zapalnych i chorób zakaźnych.
- Badanie gospodarki żelazem (żelazo, transferyna, ferrytyna, TIBC) Badanie niezbędne w diagnostyce niedoboru lub nadmiaru żelaza. Niepra- widłowy wynik może wskazywać na niedobory pokarmowe jak również być przejawem wielu niebezpiecznych chorób. Badanie może obejmować zarówno ocenę bezpośredniego stężenia żelaza w surowicy krwi jak również białek trans- portujących i magazynujących ten składnik w organizmie..
- Badanie zaburzeń glikemii (glukoza, test obciążenia glukozą, insulina) Jego celem jest diagnozowanie ewentualnych nieprawidłowości w gospodarce glukozą. Wskazaniem do badania jest m.in. podejrzenie cukrzycy, występowanie obciążeń dziedzicznych w kierunku cukrzycy, nadwaga, nadciśnienie, zaburze- nia lipidowe.
- Badanie oceniające układ krążenia (Cholesterol ogólny, LDL, HDL, trójglicerydy, białko hs-CRP, homocysteina) Badanie dostarcza ważne informacje o stężeniu wybranych związków we krwi, których nieprawidłowy poziom koreluje z ryzykiem rozwoju miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak choroba wieńcowa i zawał serca, udar mózgu i miażdżyca kończyn dolnych itd..
- Badanie oceniające pracę tarczycy (TSH, T3, T4, TRH) Badanie pozwala ocenić czy tarczyca produkuje dostateczną ilość hormonów, które pełnią niezwykle istotną rolę w procesie metabolizmu. Nieprawidłowy poziom hormonów mo��e powodować różne kłopoty zdrowotne, problemy z utrzymaniem właściwej masy ciała a także rzutować na osłabienie oraz pogor- szenie kondycji fizycznej i psychicznej..
- Badania oceniające pracę wątroby (bilirubina, ALAT, AspAT, ALP, GGTP) Inaczej określane jako „próby wątrobowe”. To zestaw testów, które są pomocne w ocenie funkcjonowania wątroby. Badania pomagają diagnozować zarów- no stany przewlekłej i ostrej niewydolności tego narządu, jak również oceniać drożność dróg żółciowych..
- Badanie w kierunku oceny pracy nerek (mocznik, kreatynina, kwas moczowy) Badanie zawartości mocznika i kreatyniny we krwi dostarcza cenne informacje na temat czynności nerek i dróg moczowych. Podwyższone wyniki mogą wska- zywać na niewydolność nerek, zaburzenia metaboliczne lub odwodnienie orga- nizmu. Oznaczenie stężenia kwasu moczowego jest szczególnie ważne w roz- poznaniu i kontroli leczenia dny moczanowej oraz u osób z chorobą wieńcową oraz kamicą nerkową.
- Badania w kierunku nietolerancji glutenu (anty-tTG) IgA i IgG Wykonanie tego badania zaleca się u osób z podejrzeniem celiakii (bez względu na wiek), u osób z grupy ryzyka ( krewni chorych z celiakią, osoby z chorobami współistniejącymi z celiakią), oraz osób z podejrzeniem większej lub mniejszej nietolerancji glutenu.
- Badanie elektrolitów (sód, potas, wapń, fosfor, magnez, chlorki) Badanie pozwala ocenić poziom niezbędnych dla życia mikroelementów. Wykorzystywane jest w celu diagnozowania zaburzeń w gospodarce wodno- -elektrolitowej, w pracy nerek, serca, układu nerwowego i kostnego..
- Badania hormonalne (testosteron, LH, FSH, prolaktyna) Mają na celu określić czynność układu hormonalnego w zakresie produkcji i aktywności hormonów odpowiedzialnych za stan zdrowia mężczyzn i kobiet. Zaburzenia w tym zakresie mogą być przyczyną wielu schorzeń, osłabiać kon- dycję fizyczną i psychiczną a także rzutować na pogorszenie sprawności sek- sualnej.
- Badanie w kierunku diagnostyki chorób nowotworowych (markery: PSA, CEA, CA72-4, CA 19/9, AFP, CYFRA 21-1, CA 125, CA 15-3) Badanie zalecane jest w przypadku podejrzenia choroby nowotworowej lub u pacjentów z grup podwyższonego ryzyka (nowotwory w najbliższej rodzi- nie). Często przeprowadza się jednocześnie badanie kilku określonych marke- rów, aby zwiększyć prawdopodobieństwo wykrycia raka.