Katarzyna Dudek

Żółty klejnot

Historia spożywania soi sięga zamierzchłej przeszłości. Roślina ta znana jest ludzkości już od czterech tysięcy lat. Jako pierwsi zaczęli uprawiać ją Chińczycy. W Japonii ziarna soi pojawiły się dopiero na początku naszej ery. Do Europy dotarły w XVI wieku.

Żółty klejnot

W Chinach, Japonii i Korei soja nazywana jest świętą rośliną i zajmuje szczególne miejsce w ich kuchni narodowej. Ziarna soi od tysięcy lat były też podstawowym składnikiem kuchni orientalnej. Liczne badania naukowe potwierdzają, że tajemnica dobrego stanu zdrowia oraz długowieczności mieszkańców niektórych regionów Chin i Japonii tkwi głównie w codziennym spożywaniu soi, a także zdrowym stylu życia.

Obecnie Chińczycy wraz z innymi narodami Azji Południowo-Wschodniej uchodzą za nację, która lepiej niż Europejczycy i Amerykanie radzi sobie z chorobami cywilizacyjnymi, m.in. dzięki diecie obfitującej w produkty sojowe. Soja nazywana “mięsem z azjatyckich pól”, “żółtym klejnotem” albo “królową wszystkich roślin”, zaczęła również pojawiać się na polskich stołach. Jest ona nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa i pożywna.

Soja dostarcza wysokiej jakości białka, niezbędnego do prawidłowego rozwoju i wzrostu. Jej suche ziarna zawierają go aż 38%. Spożywanie 25g białka sojowego dziennie pomaga aktywnie obniżyć poziom cholesterolu. Soja ma około 18% tłuszczy. Połowa z nich to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą być pomocne w zapobieganiu miażdżycy naczyń krwionośnych. Kolejnym istotnym składnikiem soi jest błonnik – potrzebny do dobrej pracy przewodu pokarmowego.

Soja zawiera także:

  • potas (niezbędny do prawidłowej pracy serca)
  • wapń (zapobiegający osteoporozie)
  • fosfor (istotny dla utrzymania w dobrym stanie zębów i kości)
  • magnez (ważny dla systemu nerwowego)
  • żelazo
  • mangan
  • cynk
  • miedź.

Soja dostarcza organizmowi także witaminy z grupy B. Badania dowodzą, że jest też skuteczna w łagodzeniu nieprzyjemnych objawów towarzyszących menopauzie, m.in. uderzeniom gorąca.

Tak więc właściwe odżywianie powinno służyć zdrowiu, nie powodować nadwagi i zapewniać dobre samopoczucie. Nie może być ono przypadkowe. Zdrowa dieta jest niezwykle istotna w osiągnięciu zrównoważonego stylu życia. Dlatego soja jest idealna dla wszystkich ludzi, zarówno dla młodszych, jak i starszych.

autor: Dobry Dietetyk (MN)

źródło: Archiwum "Medycyna dla Ciebie"

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Dieta w ciąży

Czerw 25, 2014 Ciekawostki , Zdrowie kobiety

Właściwe odżywianie pozwoli łatwiej przetrwać różne dolegliwości, często towarzyszące okresowi ciąży. Na właściwym podejściu do kwestii odżywiania skorzysta rozwijające się dziecko.

czytaj więcej

Ktoś wyjątkowy

Znaleźć ją można we wszystkich komórkach naszego ciała. Niczym kameleon wtapia się w otaczające je błony i staje się prawdziwym strażnikiem ich wnętrza. Także dzięki ...

czytaj więcej
POKAŻ